2019.06.27-28. Rax

Nyári túra a Raxon - Wichtal melletti parkoló - Preintalersteig - Ottohaus - Kronich Eisenweg - Törlkopf - Ottohaus - Wachthuttelklamm - parkoló

Megtett út: ~15km; ~ +/-1000m szint

Nehézségi szint: közepesen nehéz (gyerekkel nem ajánlott)

Napló:

Téli túrának terveztük, végül nyári lett belõle. Vasárnap-hétfõre terveztük, de végül a vasárnapra ígért egész napos esõ miatt halasztottunk kicsit. Reggel 6:15-re fut be hozzánk Barnabás. Innen még Pesten át, lehet, hogy késõi az indulás, de végül egész jól haladtunk. A mosoni pihenõnél veszünk matricát az A oldalra. 11-re érünk a parkolóba, és rövid kaja + pakolás után 12-kor indulunk el felfelé. Uticélunk az Ottohaus lenne az Alpenvereinsteigen keresztül. így csak indulnánk felfelé, mert az elsõ tájékoztató oszlopra (laminált papíron) kihelyezett veszélyes útszakasz, lezárva infók fogadnak minket. Hoppácska. újratervezés. általában mindig van kész terv, de most nem készültünk, mert annyira egyértelmû volt, hogy merre mennénk. Telefon elõ, közel 0 adat kapcsolati térerõvel kezdünk az újratervezéshez. Némi tanakodás után a Preintalersteig mellett döntöttünk. Lassú emelkedés a völgyben, majd miután felmegyünk a fal alatti szakaszra jön az izzadás masszívan emelkedõ törmeléklejtõ generátorral, ahol kb. minden lépés 2/3-a egy helyben kavicstaposás. Közelítve a beszálláshoz két-három percenként kavicsok jönnek fentrõl, ezzel izgalmassá téve az indulást. Mindjárt az elején van egy erõsebb felszökellés nulla biztosítással, melyet legyûrve Barna meg is jegyzi, hogy szerinte ez nem a klettersteiges útvonal. Mivel a út egészen jól felfestett (igaz régi) jelzések vannak + a GPS is közel ide pozicionálása az utat, így megnyugtatom, és megyünk tovább. Van pár mászósabb rész, illetve félúton megtaláljuk az út tábláját + a lentre lezúgó kövek forrását pár kecske formájában. Az idõ tökéletes: felhõs+ kb. 40-és szél, néha csepereg az esõ, de legalább nem égünk szénné a Napon. Felérve konstatálhatjuk, hogy nulla drótkötél, vagy kiépített lépés mellett nem a klasszikus klettersteig, de szép helyekre kalauzol az út, viszont némi mászó tapasztalat szükséges (egy 30m-es kötél jó lehet a biztonságérzet növeléséhez). Felérve az erdõbe leülünk egy szendvicsre, majd irány tovább. Elérve a másik utat az eligazító táblán /Climbing Route II-/ kézi rájegyzés alapján az UIAA II- nehézségi szint közel helytálló. Innen, ha nem is erõsen, de folyamatosan emelkedik az út néhol egész jó Schneeberg panorámával. 17:30 körül értünk fel a házhoz. Szerencsére alig van vendég, így nem problémás, hogy nincs foglalásunk. A szállás szuper, a napló végére pár gondolat róla. Tusolás után lemegyünk vacsorázni. én virslit, Barna kolbászt + folyadékpótlás citromos sörrel. Kaja után még némi fotózás + bedobom a holnap reggeli elõtti program javaslatom. Sötétedéskor még nagyon felhõs az ég, így az esti fényképezés elmarad. 21:30-kor Off részemrõl.

3:10 On, igaz 5:00-s kelést beszéltünk meg. Tekintetem egybõl az ablakra szegezõdik, illetve a bekukucskáló Holdra, sajnos csillagokat nem nagyon látok. Végül felkelek azért fényképezni. érdekes, hogy olyan világos van kint, hogy fejlámpa nem is kell, már javában pirkad, kevés csillag látszik csak az égen. Azért lövök pár képet, majd 4:00 körül vissza fekszem. 5:00 ismét kelés. Megbeszéltek szerint, némi készülõdés után irány a KRONICH EISENWEG /C/. 6:00-kor már ott is állunk a beszállásnál. Hát nem egy hosszú út, de éppen elég reggeli elõtt. 25 perc alatt fent is vagyunk. Hab a tortán, hogy kiszûrök egy havasi gyopárt, jól körbefotózom, és amikor elindulunk vissza a házhoz, akkor derül ki, hogy kész havasi gyopár szõnyeg van, csak még nem nyíltak ki teljesen (talán egy-két héten belül). Reggeli 7:40-kor. Kiadós, így nem lehet panaszunk az ellátásra. Jól be is kajálunk. Reggeli után elindulunk lefelé. Az út eleje ugyanaz, mint a tegnapi út vége, majd a Wachthüttelklamm /A-B/ -on megyünk lefelé. Felsõ szakaszon szép panoráma, majd a létrás résztõl erõs szintcsökkenés komoly combizom és vádli próbával. A térdem be is adja a kulcsot a végére. Végül a 2:30 szintidõt kicsivel megtoldva, de majdnem tudjuk tartani a kocsiig. Rövid ebéd s pihenõ után 12:30 kor indulunk haza. Barna 7 körül ér Kecskemétre.


Menedékházmustra a Raxon:


Ha már tavaly volt egy hasonló bejegyzés a naplóban, akkor most is megosztanám a menedékházzal kapcsolatos tapasztalatainkat.

Ottohaus: csillag csillag csillag csillag csillag
Ez is lehetne egy kedvenc. Ha nem szereted az izzasztós túrát, de vágysz egy kis menedékház élményre, akkor a felvonótól ~ 1 óra (valószínû, de még nincs tapasztalatom) könnyû járóterepen elérhetõ a ház. A háztól gyönyörû a panoráma. Mi egy kétágyas szobában voltunk, a szoba nem túl tágas (de nem is szükséges). Férfi és nõi mosdó mellett egy vizesblokk hideg / meleg vizes tusolóval (a tusolás nincs idõhöz kötve, igaz a pénzérmés idõzítõ nyomai még megtalálhatóak). A felszolgálás magyar nyelvû, nagyon segítõkész (köszönhetõen Rolandnak). étkezési lehetõség megoldott, a reggeli kimondottan bõséges.
A házról további infó: Ottohaus

Videó a túráról:

HD videó, indítás után a lejátszó jobb alsó sarkában kapcsold át teljes képernyõre és nagyobb felbontásra:

Képek a túráról: