2019.09.12.- 09.15. Rovinj

Merüléseim a Nautilus csapat társaságában tehettem meg.

Célpontok: Porer reef, Baron Gautsch, Banjol, Welmon, Porer reef, T35 - Giuseppe Dezza

Nehézségi szint: fizikailag nem megterhelõ, viszont egyes helyeken a korlátozott látási viszonyok okozhatnak fejtörést (tapasztalt társaknak köszönhetõen nekem szerencsére nem okozott)

Merülési napló:

Elõzmények:
A nyaralás alatti három merülés meghozta a kedvet további merülésekhez, de akkor nem akartam a családi kikapcsolódás nyugalmát zavarni a merülésekkel, így jött az ötlet egy merülõs hétvégérõl ...

A csapat, hogy kikkel is szeretnék merülni adott volt a tanfolyami tapasztalataim alapján, hely is volt még az õszi merülésre, a család is tudott otthon négy napra nélkülözni. Az idõjárás jóságában bízva, és az iskolakezdéssel járó hasmenõs - torokgyulladásos kóroktól kicsit aggódva neveztem hát be. Aggodalmam nem volt véletlen, mert Peti aki velem utazott volna az autóban épp az indulás elõtt egy nappal dõlt ki hasonló okokkal. Szerencsémre idõ közben Laci is társult az autóba, így nem kellett egyedül utaznom. A 13:30-as érkezést visszaszámolva 5:20-kor indultam el Soroksárra Lacit felvenni. 6:20-kor rövid pakolás után a 0-s irányába indulunk. Némi totyorgás a 0-son, utána haladunk. Különösebben nincs tömeg a Horvát autópályán sem (kivéve Zágrábnál némi nyomorgás). Fiuménél olyan jól elbeszélgetjük az idõt, hogy az autópálya elágazást elnézem, és a városba vesszük az irányt. Rövid városnézés után Laci telefonja alapján ismét elérjük a pályát. A fizetõs szakasz kapujánál beérjük a székesfehérvári kisbuszt is. Innen egyenesen a Kempingbe megyünk, pontosabban az The Old Diver bázisig. Nem idõzünk sokat, felszerelések összerakása, ellenõrzése és utánfutóra pakolása után irány a kikötõ. Elsõ célpont a kempinggel szemben fekvõ kis sziget zátonya (Porer reef) környéke, ahova kb. 20 perc hajókázással érünk el. A sziget valaha lövészeti gyakorló célpont volt így a természetes élõvilág mellett láthattunk némi lövedéket is. Sajnos polipot én nem láttam, viszont a nagyra nõtt szemölcsös medúzát közelrõl is meg tudtam nézni. A 10m környéki mélységnek köszönhetõen nem vészes a színtelenség, de azért jól jönne egy lámpa. Merülés után a kemping területén található Albachiara étteremben vacsorázunk. Az étteremben finom ízek, gyors kiszolgálás vár minket, és van gyerek adag is, igaz abból nincs nagy választék. Este Tamásnak köszönhetõen finom francia vörös nedût kóstolhatok.
Reggel hiába állítom be az ébresztés a szokottnál késõbbre, a megszokás miatt már kukorékolás elõtt felébredek. Van legalább idõ kényelmesen reggelizni, illetve készülõdni. 9:00-re irány a bázis és indulhat a lassan rutinná váló kihajózás elõtti készülõdés. Délelõtti célpontunk a Baron Gautsch, melyet mondanak az Adria "Titanicjának" is. Leérkezést követõen az áramlás miatt a fedélzeten úszunk végig. majd elhagyva a roncsot felette jövünk vissza. A látás nem tökéletes, de nagyon rossznak sem mondható. A víz lent 15°C. Délutáni merülésünk helyszíne Banjol kb. 50 perc hajó útra, a környék egyik talán legszebb merülõ helye lehet. A sziget alatti üregek (mint megtudom nem barlangok) teszik felejthetetlenné itt a merülést. Egy nagyobb és egy kisebb üreg jó pár nyílással. Teszünk is pár kört. A víz kellemes 21°C. Na ezt követõen van az, hogy növesszünk inkább kopoltyút, és folytassuk tovább éjjel-nappal. A kicsit hosszabb hajóút miatt a vacsora is késõbbre csúszik. 20:00 körül érkezünk Bale városka Konoba Mali mol . A tintahal nagyon finom, viszont az étel készítése nem éppen kapkodó. Nem készültem meleg ruhával, így jól esett vacsora után feltekerni kicsit a fûtést az autóban. Este és másnap reggel a szokott dolgok. Korai kelésen már meg sem lepõdök. Délelõtt a megszokott indulási idõvel irány a Welmon. 30m-es mélységben a tegnapinál rosszabb látási viszonyok között merülünk. A víz lent 16°C. Bazi nagy tengeri csillagnál filmeznék, csak utólag látom, hogy nem sikerült elindítani a felvételt. Fenék idõ kevés, így nem megyek vissza, helyette van jókora rák olló. Délután ismét egy könnyed merülés a zátonynál. Itt szerencsére jó a látás. Egyes kollégák nem figyeltek oda a tanfolyamon, hogy nem nyúlunk semmihez, beindulna a gyûjtögetés, de ennek gyorsan véget vetnek. Viktor kitartásának és éles szemének köszönhetõen polipot is filmezhetünk. Hurrá, kell ennél több. Merülés után vacsora Bale városkában az elõzõ napival azonos helyen. Tintahalat vacsizok, mely nagyon finom, de nekem túl nagy adag. Azért volt segítség, hogy ne kelljen a maradék mellett szégyenkeznem. Vacsi után irány Rovinj, esti városnézés. Parkoló vadászat, hangulatos utcák, nagy forgalom.
Vasárnap megszokott indulás. Célpont TA35 - Giuseppe Dezza. A csapat kicsit már fogyatkozóban. A lányok szerintem készültek a korlátozott látási viszonyok miatti élvezetcsökkenésre, ezért merülhetett fel a célpont módosítási javaslat is. Az út nem hosszú a roncsig. Elérve a roncsot a tegnapinál is rosszabb látás mellett merülünk. Próbálkozok a videózással, de a minimális látás miatt nem is erõltetem. Merülés után felszerelés tisztítás, és némi szárítás. Pakolás, ebéd és irány haza.

Videó a merülésrõl:

HD videó, indítás után a lejátszó jobb alsó sarkában kapcsold át teljes képernyõre és nagyobb felbontásra: