2019.07.28.- 08.02. Krk - Malinska

Merüléseim során a Submalin búvárbázis nyíltvizi merüléseihez tudtam csatlakozni.

Célpontok: Malinska környékén: Pilova, Blatna, Zaharija

Nehézségi szint: nem nehéz

Merülési napló:

Elõzmények:
Januárban foglaltunk szállást a nyaralásra. Akkor még szó sem volt búvárkodásról (csak késõbb csípett meg a cecelégy, és oltotta belém a búvárkodás ötletét). Sõt, még januárban az elsõként foglalt szállást Évi lemondta, és átfoglalt oda, ahova végül is mentünk. Ez csak azért érdekes, mert sikerült olyan helyre foglalnia, aminek a tõszomszédságában üzemelt egy búvárbázis. Ez csak akkor realizálódott bennem, amikor a sikeresen teljesített képzés után elkezdtem keresgélni, milyen lehetõségek vannak nyaralás alatt a merülésre. Peti ajánlott is egy jó csapatot (az elsõ E-miles érdeklõdésemre korrekt választ is kaptam), de a közelsége miatt végül a Submlin csapata mellett döntöttem ...

Kezdõ búvárként betoppanni egy külhoni búvárbázisra, az évek során használat hiányában megkopott angoltudással nem épp azt a nyugalmat sugározza, ami eltölt amikor a vízszint alá merülök. Erre még sikerült tenni egy lapáttal a nem éppen szívélyes fogadtatással (ide-oda küldözgettek, hogy kihez is forduljak merülési szándékommal). Már megfordult a fejemben, hogy "ez nem az a hely", amit én keresek, maradjunk Peti ajánlásánál, de egy kedves fiatal hölgy végül próbált minden kérdésemre kedvesen válaszolni, így beneveztem egy hétfõi merülésre.

Elsõ merülés 07.29 délután. Jó lett volna megismerni a helyi szokásokat, de részletes információk hiányában figyelem a többieket + kérdezek, melyre rövid tömör válaszokat kapok. Évi és Fanni is lejönnek. A felszerelés összerakása zökkenõmentes + 2x ellenõrzök. A sújt, növelem 2kg-al az édesvízhez képest. Kb. 15 perc hajózás után érkezünk a merülési helyre. Azonosító: Plavica. Merülés elõtt kis térképpel rövid infót kapok angolul (többiek németül), hogy milyen a terület, miket lehet látni. Sajnos a hátra bukfences vízbecsobbanás kamerás dokumentálásáról lemaradok, de sebaj, a lenti világ izgalmasabb. Hárman merülünk vezetõnkkel, Borisszal. Az ereszkedés zökkenõmentesen halad, technikailag minden ok, kivéve: piszkosul bosszant, hogy a jacketre rögzített kamerát nagyon nem találom, pedig lett volna mit megörökíteni (az elsõ napról ezért is van csak kevés felvétel a videóban). Már megfordult a fejembe, hogy leveszem a jaket-et (de ez lehet, hogy izgalmat váltott volna ki a többiekben, pláne, hogy tudták, nekem ez az elsõ tengeri merülésem). Végül sokszoros önmotozás után meglett. Na, innen már el sem engedtem a kamerát. Sajnos Borisznál nem volt lámpa, engem meg jól lebeszéltek a bérlésrõl (mit akarok kezdõként még videózni ...), bántam is rendesen, amikor az egyik hasadéknál hiába guvadt a szemem, nem láttam a sötétben a murénát. A lent töltött 45 perc gyorsan eltelt, és örömömre szolgált, hogy a 100 Bar palacknyomás elérés tekintetében nem én voltam a legszûkebb keresztmetszet. Hajóra vissza létrán. Visszaérve a bázisra érdeklõdök a további merülési lehetõségekrõl, szorgosan jegyzetelek, majd mire másnap visszamennék foglalni, kiderül, hogy beteltek a csoportok. Már csak csütörtöktõl van esetleg szabad hely, de azzal is vigyázzak, mert hamar betelnek. Gyors döntés csütörtök délelõtt merülés. A célpontot hiába kérdezem, homály fedi, de azt megkapom, hogy open water minõsítéssel ne akarjak válogatni (nem könnyû a kedvemet szegni, így ezt a mondatot is csak angol humornak vettem).

Csütörtöki indulás elõtt, már nagy könnyebbség, hogy ismertek számomra az indulás elõtti helyi szokások. 10:00-kor indulás, most Malinskától a hétfõivel ellentétes irányba indulunk. Merülõ társam Jachen, tapasztalt, sok száz merüléssel, nem az aggódó típus, de miattam nem is kellett aggódnia, szerintem jól kivehetõ lehetett a víz alatt, hogy a vigyorom a fülemig ér + kameráztam folyamatosan. Merülõ helyünk Blatna néven fut. Az elõzõ merüléshez hasonlóan hátra bukfences csobbanás elõtt térképes rövid ismertetés, hogy mit is láthatok majd lent. Csobbanás után gyorsan tisztázzuk a peremfeltételeket (100 Bar), és határozottan ereszkedünk alá. A mosoly a murénás pillanatnál szerintem a fülemtõl feljebb csúszott a maszk pántjáig is. Szuper volt, hogy Jachen egész jó fényerejû lámpával jött, igaz a videó már nem adja vissza a látottakat a fény és a mélységbõl adódó színhiány miatt. Csodás növények és halrajok, sajnos a víz alatti szemét elszomorít, talán kis takarítás ráférne szezon elején. Most kicsit több idõt töltünk a nagyobb mélységben, így a levegõ is jobban fogy. Ez a túra annyira nyerõ volt, hogy visszaérve gyorsan foglalok is helyet a péntek délutáni merülésre (szerencsére a család támogatja a távolmaradásom).

08.02. A 15:00-szokott indulást kicsit elõrébb hozzák (talán a délutánra jósolt esõ miatt), amit jól félre is értek, mert a megbeszélt elõtt fél órával érkeztek a bázisra, és sehol senki, csak az ajtón egy papír, hogy merülni mentünk. Na, izgultam is, hogy félreértés ide, vagy oda fizethetek merülés nélkül. Végül fél órával késõbb megjelent a csapat, és lehetett készülõdni. Ma Flórian volt a társam, õ is nagyon tapasztalt merülõ. Merülõ hely a Zaharija néven fut (remélem, egyiket sem írom rosszul). Itt is akad érdekes látnivaló. A murénát (fényképen bekarikázott), csak itthon vettem észre a videó visszanézésekor, viszont valahogy a hajót mégsem találtuk meg. Most kevesebb idõt töltünk mélyen, így az 53 perces merülés végén még maradt 60 Bar levegõ a palackomban. A visszaúton már jól kivehetõ, ahogy lóg az esõ lába + a szálláson gõzölgõ pizzával vár a család. Képek végére beszurtam két strandolás közben készített képet is.

Pár gondolat/benyomás a Submalin búvárbázisról:
Ugyan még nem jártam sok búvárbázison, de a környezet elég profi kialakítású, lehetõséget adva merülés után a felszerelés átöblítésére, lecsorgatására.
Indítanak kezdõ szintû túrákat is minden nap, de nincs túl nagy választási lehetõség, hogy hova, és ezt egyértelmûen az érdeklõdõ tudomására is hozzák.
A bázison mindig nagy volt a forgalom (kivéve az utolsó merülésem elõtt 1 órával), és ezek többsége német búvár volt, így természetesen a német nyelv talán elõnyt jelentett volna tört angolom helyett.
Arra mindig figyeltek, hogy kezdõként vagy vezetõvel, vagy tapasztalt társsal merüljek, ami számomra nagyon pozitív volt (lehet, hogy ez alap másutt is).
Merülések elõtt mindig volt rövid ismertetõ az adott merülési helyrõl, és azok látnivalóiról.
Ha hiányzik valamilyen felszerelésed, akkor tudsz bérelni, az árakat érdemes online lecsekkolni, mert én is korábban néztem, idõ közben emeltek, és az elsõ merülés elõtt derült ki, hogy 5Eur helyett 7Eur a jacket bérlés, és csodálkozásomra a "kell, vagy nem" (talán csak angolos humor) válasz, nem épp abba az irányba mozdította képzeletbeli mérlegem serpenyõjét, hogy jó csapattal merülök.
Ha csak a második merüléstõl kezdve értékelek, akkor: csillag csillag csillag csillag csillag Ha összességében nézem: csillag csillag csillag csillag Vedd figyelembe, hogy az értékelés mögött nincsen nagy tapasztalat búvárbázisok kérdésében.

Videó a merülésrõl:

HD videó, indítás után a lejátszó jobb alsó sarkában kapcsold át teljes képernyõre és nagyobb felbontásra: