Felszerelés

Vissza a fõoldalra

Régebben, ha túrázni indultam mindíg hosszas töprengés elõzte meg a pakolást. Nem szerettem volna semmit se otthon hagyni, mert fontos dolgok hiánya befolyásolhatja a kirándulás hangulatát. Ezt megkönnyítendõ írtam egy listát melyet megosztok az érdeklõdõkkel. Természetesen egy egynapos kirándulásra nem viszek mindent, de egy 10 napos túrához már azért a többségét be kell pakolni. Pláne ha a célpont a Tátra vagy az Alpok. (a lista hátránya, hogy ha bepakolok mindent a zsákába - márha belefér - és megemelem a zsákot (18-20kg), akkor jön a mit is hagyhatnék itthon kérdés :( , de ezt már mindenkire rábízom

sapka, sál, kesztyû
poló, ing
zokni
alsónadrág
törölközõ
WC papír
fogkefe, fogkrém
szappan
melegítõ
aláöltözet: naprág, trikó
nadrág
esõnadrág
polár nadrág
polár kabát
esõkabát
kamásli
bakancs
szandál
tájoló
térdszorító, Salonplas krém
túrabot
hágóvas
túracsákány
kötél
sisak
beüllõ,
karabínerek, kötélgyûrûk,
ereszkedõ eszköz
klettersteig szett
térképek
gleccser szemüveg
sátor
fejlámpa
hálózsák
polifoam, hõvédõ fólia
izofólia
hátizsák
hátizsák esõvédõ
fényképezõ,
tartalék akkumulátor, töltõ
szûrõ, miniállvány
elsõsegély cucc
kulacs / termosz
fõzõ, edénykészlet
pohár
mûanyag tányér
evõeszközök
varrókészlet
zsebkendõ
borotva + hab + arcszesz
fájdalomcsillapító
hasfogó
ragtapasz
géz
fényvédõkrém
teafû, cukorBakancs:

Én ilyen bakit gyûrök mostanság (Asolo TPS 575), de nem volt ez így mindíg...

A jó túra egyik alappillére egy jó bakancs. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet jót kirándulni egy drága bakancs nélkül, de sokban hozzájárulhat a felhõtlen kikapcsolódáshoz, pláne ha feletted viharfelhõk gyülekeznek. Én nem igazán vagyok híve a különbözõ túra-félcpõknek (habár biztosan ezekben is lehet jót kirándulni). Ha meleg is (fõleg nyáron), de számomra mindenképp biztonságosabb lépést nyújt egy olyan lábbeli, amely stabilan tartja a bokámat is.
Hogy milyen bakancsot érdemes beszerezni? A választék szerencsére elég széles skálán mozog, ezért csak egy-két infó:
Talp: puhább, hajlékony talp: hazai tájakon tökéletesen megfelel, de egy Tátra túrát is nyugodtan be lehet vele vállalni. Kemény, merev talp (pl. vibram Vibram): ezek már inkább magashegyi túrázáshoz ajánlottak. Itt jegyezném meg, hogy egyes bakancsokon az orr és a sarokrésznél megtalálhatóak olyan bemélyedések, melyekre az automata hágóvas felhelyezhetõ. Ha gleccser túrákra pályázol, nem kell megijedni ezek hiányától, mert kaphatóak hevederes rögzítésû hágóvasak is.
Felsõ rész: lehet nejlon, hasított bõr, vagy bõr. Gore-texA vízhatlanság is ilyen sorrendben emelkedik, sajna a lábbeli súlya is. Némely bakancsokban a vízhatlanság növelésére különbözõ vízhatlan rétegeket alkalmaznak (pl. Gore-tex ), szerintem igen hatékonyan.

Egy-két tipp:
 • Új bakancsban sose indulj el túrázni. Érdemes elõbb betörni (fõleg igaz ez a bõr bakancsokra).
 • Vásárláskor mindenképp olyan zoknit érdemes felvenni, melyet majd túrázáskor is viselni fogunk. Nyugodtan vedd fel mind a két bakit, és járkálj egy kicsit. Jól illeszkedjen a lábadhoz (lábfej, boka ...). Ha valahol sikerül megakasztani a baki sarkát, és ráterhelsz ne nyomja a lábad ujját sem.
 • Ha már megvetted, mindenképpen gondoskodnod kell majd az ápolásról is (minél tovább nyúzhasd). Érdemes az üzletben tanácsot kérni az adott felsõrésztípusnak megfelelõ ápolószer beszerzésével kapcsolatban.
 • Érdemes minden túrára egy tartalék fûzõt, vagy vékony kötélgyûrût magaddal vinni esetleges fûzõszakadás esetére (mivel a kezdetek kezdetén mi még katonai surciban nyomultunk, a második, vagy harmadik túrán sikerült a már kissé elnyûtt lábbeli fûzõjét eltépnem. Természetesen az elsõ bujtató szemnél szakadt el, hogy ne legyen olyan egyszerûen összeköthetõ).
 • Ugrás a lap tetejére

  Kamásli:

  Kamásli

  Mondhatnám úgy is, hogy lábszárvédõ. Az esetek többségében vízhatlan anyagból készül. Jó szolgálatot nyújt havas kirándulásokon, mert megakadályozza a hó bejutását a bakancsba. Ha nem is készülsz havas túrákra, mégis jó szolgálatot tehet csapadékos - nyírkos idõben magas aljnyövényzettel borított terület keresztezésekor, valamint védheted vele a nadrág szárát saras (dagonyázós) kirándulások alakalmával is. Általában a vádliig (térd alatti rész) ér fel, de láttam már rövidített fazont is (ez szerintem csak a bakancsba hulló hó ellen véd, nem túl praktikus). Heveder akadályozza meg a kamásli felcsúszást (felvét után a bakancs talpa alatt átívelve). Az oldala végig zipzáras: megkönnyítendõ a felvétalt, az új modelleken a zipzár + tépõzáras takarással is el van látva. A kamásli elülsõ - alsó részén fém akasztó (fûzõbe beakasztva) biztosítja a vízhatlan anyag rögzítését a lábfej feletti területen. A szár felsõ részén behúzható gumi biztosítja, hogy a felsõ rész ne csússzon le olyan könnyen. (Zárójelben megjegyezném, hogy egyes nadrág gyártók ajánlanak vízhatlan nadrágokat beépített kamáslival. Nekem is van ilyen, de a fentebb felsorolt rögzítõ eszközök hiányában nem marad meg tartósan a bakancson (felcsúszik), ezért szerintem nem praktikus, csak egy jó reklámfogásnak tartom)

  Ugrás a lap tetejére

  Esõkabát:

  Na nálam ez jelenti a külsõ vízhatlan réteget. Anyagát tekintve lehet elég sokféle. Kezdve az egyszerû nylontól a lélegzõs (membrános) anyagokig (ugyanazt a célt szolgálják, csak más komfortfokozattal). EsõkabátA nylon kivitel talán olcsó, könnyû, kis helyet foglal, de egy erõsebb kapaszkodón felfelé haladva a saját izzadságodban hamarabb átnedvesedik minden ruhád, mintha nem vettél volna fel semmit az esõ ellen. Sajnos a legszuperebb lélegzõ anyagból készített kabát sem jelent garanciát az összes keletkezõ pára elvezetésére. Elmodható viszont, hogy a komolyabb kabátokon már vannak (tépõzáras, vagy cipzárazható) szellõzõ nyílások, ahol a keletkezõ pára intenzívebben tud eltávozni. Hosszát tekintve lehet rövidebb (derékig érõ), és hosszú kivitel: egész térdig, vagy combközépig ér (parka, vagy poncsó fantázianévre hallgatnak), és esetleg még a hátizsákod is lefedheted vele. Rövid kivitel: derék részén behúzható gumi is található(minél jobban magadhoz állíthasd a kabátot). A hosszú kivitel: olyan túrákon, ahol kötélkezelés is szükséges lehet, nem ajánlott. A kabát kapucnija: lehet: gallérba rejtett, vagy lecsatolható (utóbbit könnyen otthonfelejtheted csomagoláskor). Egyes darabokon rejtett hószoknya (derék rész meghosszabbítása) is található, ez egyes téli sportok esetén tehet jó szolgálatot, illetve megerõsített könyök és vállrész is dukálhat a több maniért.

  Egy-két tipp:
 • Kabát vásárlásakor érdemes olyan ruhában menni, amilyenben majd túrázni fogsz (ha télen is akarsz túrázni, de nyáron vásárolsz: számold bele, hogy télen rádjön még egy-két réteg), próba mindenképp.
 • Vásárláskor érdemes érdeklõdni a kabát anyagához legjobban passzoló tisztító, és impregnálószer iránt is.
 • Ha polár (thermo réteg a külsõ réteg alatt) kabát vásárlásán is gondolkodsz, vagy már esetleg van is egy: utóbbi esetben vidd magaddal, mert a külömbözõ gyártók termékei nem biztos, hogy egymásba cipzárazhatóak
 • A legdrágább lélegzõ anyag sem tartja meg képességeit örökké: ártól függõen változó idõvel, de kb. 2 év után szükség lehet az újraimpregnálásra.
 • Ugrás a lap tetejére

  Polár kabát:

  Fõ feladata a hõszigetelés, és a testmeleg megtartása. Két különbözõ fajtáról is beszélhetünk: hagyományos, és szélálló kivitel. Az elsõ háromféle vastagságban készül: 100-as, 200-as, 300-as. A hõ megtartása a számok emelkedésével emelkedik. Önmagában külsõ rétegnek használni nem tuti. A szelet minden akadály nélkül átengedi, és nem éppen nedvességálló. Láttam már vízhatlanítottnak kikiáltott darabokat, de én még nem teszteltem ilyet (egyébként polár ruházat impregnálására is ajánlanak különbözõ szereket (ezek hatékonyságáról nincs infóm)). A szélálló (windstopper, vagy valami hasonló bûvszóval illetett darabok) polárok mint nevük is tájékoztat: nem engedik át a szelet, de ezek úgy tudom nem épp jó hõ megtartók (még ezeket sem teszteltem).

  Egy-két tipp:
 • Egyes polárokon szellõzõ rések is vannak (pl. hónalj), azonos gyártó polárkabátján valószínûleg ugyanott, ahol az esõkabáton is (azért érdemes odafigyelni rá).
 • Ha már azonos gyártó: lehet kapni "2 in 1" verziókat is (több gyártó is kínál ilyeneket). Ez a becipzárazhatóság, és a szellõzõ rések tekintetében akár jó is lehet, de aki szereti a melegebb ruhákat (pl. én is ilyen vagyok) és 300-as polárt szeretne a külsõ réteg alatt hordani, annak nem érdemes egyben megvenni a kettõt (én legalábbis nem találtam olyan együttest, amelyikben 300-as polár lenne).
 • Ugrás a lap tetejére

  Esõnadrág:

  Nálam ez a külsõ vízhatlan réteg nadrágból. esonadrag Anyagát tekintve hasonlók mondhatók el róla, mint az esõkabátról. Egyes darabokon az alsó rész féllábszárig cipzárazható a felvételt megkönnyítendõ, de én azokat jobban szeretem, melyeken a teljes lábszár rész cipzárazható (hírtelen esõ esetén gyorsan fel tudod venni ,nem kell bajlódnia bakancs levételével). Még jobb, ha ez a hosszú cipzáras rész egy patentos, vagy tépõzáras résszel kerül eltakarásra. A jobb nadrágok a térd, a boka, és hátsód környékén erõsített anyagból készülnek a strapabírást növelendõ. Készülnek magasított derékkal (nekem is ilyen van), ez megnehezíti a hó bejutását a nadrágba esetleges kicsúszás esetén, és a derekat is melegen tartja. Kantár a nadrágon: elõnyös, mert nem engedi a nadrágot lecsúszni, de lehet hátráltató is, ha a nadrágtól sürgõsen meg kellene szabadulnod . Mint azt már a kamáslinál említettem létezik nadrág kamáslival is, de ez nekem nem igazán mûködött hatékonyan (vésztartaléknak megteszi).

  Tipp:
 • Vásárláskor érdemes érdeklõdni a nadrág anyagához legjobban passzoló tisztító, és impregnálószer iránt is.
 • Ugrás a lap tetejére

  Szandál:

  Lábbeli, szandálde szerintem nem kifejezetten túrázásra teremtették. Ez volt az, amit rendszeresen otthon hagytam, ha már kezdett a zsákom túl nehéz lenni. Azonban egyszer rá szántam magam egy meleg nyári napon, és kipróbáltam milyen is ebben túrázni. Hiányzik az a stabil tartás, amit egy bakancs nyújthat. Nyitott, ezért szinte szívja magába a kis kavicsokat, faleveleket, kisebb gajjdarabokat, viszont ami a talpad alá került, az kifele nem igazán akar menni. Mindezektõl eltekintve van még egy komoly negatívuma (lehet, hogy ez csak az én szandálomal jelentkezik): ha oldal irányú terhelés jelentkezik, a láb elcsúszik benne.
  Pozitívuma, hogy jobban szellõzik benne a láb, mint a bakancsban, de nagyjából ennyi. A felsõ rész kialakítása elég széles skálán mozog.Tépõzáras, mûanyag csatos rögzítés. Egyes gyártók termékei között találunk Vibram talpas kivitelt is.

  Ugrás a lap tetejére

  Térdszorító, Salonplas krém:

  Már itt az elején mindenkinek a figyelmébe ajánlom, hogy ha bármilyen fájdalmai jelentkeznek terhelés hatására, azt szakemberrel kell elõbb megvizsgáltatni. Ezt követhetik saját orvoslatok.
  Térd fájdalmak: szerintem nem vagyok ezzel egyedül. Erõs terhelés hatására jelentkeznek (fõleg erõs lejtmeneteknél). Nekem - ha megoldást nem is -, de némi enyhítést jelent a térdszorító, és a fent említett krém használata. Térdszorító beszerezhetõ a gyógyászati segédeszköz boltokban. Salonplas krémElõször egy zárt térdszorítóm, volt, de miután azt Svájcban valaki megdurrantotta a szárító helyiségbõl , hírtelen egy dupla-tépõzáras verziót vettem drága pénzért (ez is teljesen jól szolgál). A krém beszerezhetõ a gyógyszertárakban.

  Egy-két tipp:
 • A kettõt én együtt alkalmazom.
 • Térded részleges (csekély, de sok kicsi sokra mehet) tehermentesítésére használhatsz túrabotot is.
 • Lejtmenetben lassú, apró léptek.
 • Salonplas krémmel csak óvatosan. Kicsi, borsónyi adagok szétdörzsölése a térd két oldalán. Ha túlzásba vitted: bõrpír, égetõ érzés jelentkezhet. Lemosással enyhíthetõ. Kéz szappanos mosása szükséges használat után (szemhez véletlen se nyúlj).
 • A krém derék fájásra is jó.
 • Ugrás a lap tetejére

  Túrabot:

  Egy hasznos, de (ha nincs, akkor) nélkülözhetõ segédeszköz túrázáskor. Elsõ ránézésre egy kicsit nagyzolásnak tûnhet a használata, de egyes terepeken nagyon hasznos lehet. Segít talpon maradni, ha esetleg kibillentél az egyensúlyodból, illetve ha csekély mértékben is, de tehermentesíti az izületeket. túrabotSzerencsére elég széles termékpalettáról válogathat a túrázó: elsõ, és egyben legegyszerûbb: a turista ösvény mellet, a földön heverõ (nem túl korhadt) ágakból választ egyet a túrázó. Ezt követi a fa alapanyagból készült "sétapálcák", majd jönnek a mai kor közkedvelt anyagai. Lényeg: minél könnyebb, de minél erõsebb bot készítése. Készülnek egy darabból, de készülhet több darabból is (utóbbi hossza az egyéni igények szerint könnyen állítható, és szállítás esetén is praktikusabbak). Több darabos / teleszkópos kivitelnél az egyes tagok rögzítése általában csavaros megoldású (nekem a tiplis rögzítéshez hasonló megoldás a szimpatikusabb, itt az egyes tagok egymáshoz képest elforgatva rögzíthetõ az adott hosszúság).
  Markolat: természetes (parafa) és szintetikus anyagok (szivacs, gumírozott ...) egyaránt megtalálhatóak. A markolat mellett jó szolgálatot tehet az állítható rögzítõheveder, melyet a csuklóra húzva megelõzhetõ a bot leejtése. Vannak különbözõ rugós/teleszkópos markolatok a kényelem fokozására. Lássuk a bot másik végét:
  Hegy: általában valamilyen vídiabetétes, hogy a különbözõ sziklákon ne kopjon el olyan gyorsan + egyes botok mellé adnak a hegyre húzható gumigyûrûket. A hegy közvetlen közelébe található a hótányér: nagyobb átmérõjû inkább lazább porhóban, kisebb átmérõjû inkább olvadt firnes havon elõnyösebb.

  Egy-két tipp:
 • Egyes botoknál cserélhetõ a hótányér (esetleg vásárláskor a kisebb és a nagyobb átmérõjût is a bot mellett találod a tasakban). Ez jól jöhet, mert a terepviszonyoknak megfelelõen változtathatod, illetve ha eltörik könnyen lecserélhetõ.
 • Érdemes párban megvenni.
 • Botod élettartamát megnövelheted, ha túra után a szennyezõdéseket letörlöd, és csak ezután tolod össze.
 • Teleszkópos bot esetén melyik tagot mennyire érdemes kihúzni? Errõl megoszlanak a vélemények. Egy biztos: található egy jelölés minden tagon, hogy meddig lehet biztonságosan kihúzni.
 • Ha a botod sziklát érve kicsit olyan üresen kongó hangot ad (ezt elég nehéz szavakkal leírni), akkor a tagok rögzítettsége nem megfelelõ, és ne lepõdj meg, ha rátámaszkodva a tagok összacsúsznak .
 • Ugrás a lap tetejére

  Aláöltözet: nadrág, trikó:

  aláõltözetekA komfortosságot növelendõ egyes gyártok készítenek speciális, nedvességet elvezetõ anyagokat. A különleges szövésnek köszönhetõen a bõrfelülettel érintkezõ ruha az izzadságot elvezeti a külsõ rétegekbe. Felsõ készül: rövid-, és hosszú ujjú kivitelben is. Az alsó szintén készül rövid (boxer), illetve hosszú szárú kivitelben is. Ez a réteg jól jöhet egy erõs kaptató után a téli hidegben. Több gyártó termékét is megtalálod az üzletekben, különbözõ árakon, különbözõ vastagságban. Természetesn ezt a réteget még követnie kell további hõszigetelõ rétegnek, hogy ne fázz.

  Ugrás a lap tetejére

  Hágóvas:

  Felépítését tekintve háromféle változat terjedt el igazán: csuklós, félmerev, merev (utóbbi kettõ inkább függõleges jégen biztosítanak nagyobb, biztosabb tartást). Én a csuklós Hágóvas verziót használom (gleccser-túrákra és havas helyek mászására talán ez a legmegfelelõbb), a többirõl nincs igazán tapasztalatom. Ennél a talp és a sarok rész külön egységet képez, amit egy állítható lemez köt össze. A talp méretre állításának lehetõsége lehet: csavaros, vagy gyorskioldós (nekem az utóbbi van, és még nem volt vele problémám). A hágóvasak készülnek 12 illetve 10 fogas kivitelben. A 12 fogas a legelterjedtebb: talp rész 6 fog, ebbõl kettõ elõre néz, sarok rész 4 fog. Felrögzítése a bakancsra lehet hevederes, vagy gyorscsatos, illetve a kettõ kombinációja. Nekem a hevederes rögzítésû van. Ennél egy hevederrel rögzíthetõ a bakancs talpára a hágóvas. Elõnye, hogy bármelyik bakancsra felrakható, hátránya, hogy fel- illetve leszerelése egy-két percet igénybe vesz. A gyorscsatos verzió sokkal gyorsabb, viszont azok csak megfelelõ talpkialakítás esetén használhatóak.

  Egy-két tipp:
 • Hevederes rögzítés esetén a meghúzást a cipõ orr részénél kezd el, húzd meg ott is rendesen, mert különben rövid használat után le fog lazulni a cipõdrõl, és ez: az egészségedre káros hatással lehet
 • Önmagában a hágóvas nem elegendõ a havas, illetve gleccser túrákhoz. Használatához szükségd lessz egy kellõen merev, magas szárú bakancsra is.
 • Ha az utolsó használat óta bakancsot cseréltél: túra elõtt próbáld fel az új bakancsra is a hágóvasat, mert ha méretben ugyanakkorát is vettél, a baki talpmérete nem feltétlenül ugyanaz.
 • Vásárláskor vidd magaddal a használni kívánt bakancsot, és nyugodtan próbáld fel rá a hágóvasat.
 • Fogvédõ: használat után, ha csak úgy bedobod a zsákodba, számíthatsz rá, hogy ki fogja szúrni azt. A felesleges bosszankodást elkerülendõ érdemes fogvédõt, vagy egy hágóvas-tokot beszerezni. Utóbbi gyors megoldás, de drágább. Fogvédõt készíthetsz magad is. Nálam ez úgy néz ki, hogy gumi szigetelésû kábelrõl lehúztam a külsõ szigetelést. Azt 2cm-es darabokra (2*12db) szeleteltem, egyik végét átfurva 0,8mm-es vezetékre fûztem. Eddíg még jól mûködik.
 • Ugrás a lap tetejére