2020.10.06. Bükk

Õszi túra a Bükkben - Szentlélek - Látó-kövek - Örvény-kõ - Magos-kõ - Buzgó-kõ - Odvas-kõ - Szentlélek + Bánkút - Petõfi-kilátó - Bánkút útvonalon

Megtett út: ~17km; ~ +/-600m szint

Nehézségi szint: nem nehéz

Napló:

Igazából Ausztriába mentünk volna, de a COVID miatti határzárás átértékeltette ezt velünk, és maradtunk a Bükknél, ahol a 90’s években a túrázást kezdtük. Az esetek túlnyomó többségében a magasabb pontokat keressük célpontnak, de most Barna inkább látványos kilátópontokat próbált összegyûjteni egy csokorba. A kissé csapadékossá váló szeptember vége némi újra tervezést okozott a túra idõpontját tekintve, de megérte halasztani.
A 6:00-s indulás eredményeként belefutunk a miskolci csúcsforgalomba, melynek köszönhetõen a GPS némi városnézéssel színesíti a kiindulóponthoz vezetõ utunkat. Indulás a szentléleki parkolóból. Irány a Látó-kövek. Meglepõen besûrûsödött az aljnövényzet (legalábbis emlékeinkhez képest). Sajnos a Tátra látás most elmarad, d ezért gyönyörködhetünk a környezõ panorámában. Innen a Kék , Kék + jelzésen indulunk tovább az örvény-kõhöz. A jelzések frissen festve, jól követhetõek, a 90-es években még nem ez volt a jellemzõ. Van némi frissítés is, mert a térképen jelzett Piros háromszög helyett Sárga háromszög jelzésen érjük el a örvény-követ. Van ugyan errõl egy információs papír (laminálva), de ennek a tartóssága azért elég bizonytalan. Az örvény- követ elsõnek alulról közelítjük meg, utána megyünk fel a Jókai-emlékmûhöz, illetve itt is idõzünk kicsit fürdõzve az elénk táruló panorámában. Innen van egy új (régi térképen még nem szereplõ) Piros háromszög jelzés, ezen vágunk át a Magos-kõ irányába. Elérve a Piros , Sárga jelzés kellemes séta következik, majd a Sárga háromszög jelzésen érjük el a kilátópontot. Magos-kõnél fotó, videó + itt is fürdõzés az igen látványos panorámában. Visszaséta következik a Sárga jelzésen a Látó-kövek irányában, majd a Büki Kék jelzésen északnak fordulunk. Itt van némi sárdagasztás a Piros jelzésig. A Kék háromszög jelzésen érjük el a Buzgó-követ, melynek szintén nagyon kellemes panorámája van. Neki is ülünk itt ebédelni. Innen a Piros , Vízfõ forrás után Piros háromszög jelzésen megyünk át az (Bartos-kõ) Odvas-kõhöz. Ez a rész kevésbé járt, de érdemes ezt a sziklaképzõdményt is megnézni. Nagyon kellemes a panorámája, fõleg így az õszi Napfényben. A Buzgó-kõtõl eddig szinte csak ereszkedtünk, viszont innen már felfele kell kapaszkodni a Kék háromszög , majd a Cakó-kõtõl Kék + jelzésen. út közben különbözõ gombák és kisebb vízesés fényképezés. A Mária-forrás után már csak a Látó-kövek tömbjét kell alulról kerülni a Kék + jelzésen, és hamarosan el is érjük az autót. Barna eredeti terve szerint gyalog mentünk volna fel Bánkútra, de nem kellett nagyon gyõzködnöm, hogy nem rejt túl sok izgalmat a sötétben visszavándorlás a kocsihoz, így kocsival megyünk fel. A sípályán indulunk el a Bálvány irányába, melyet nem bánunk meg, mert krókusz- szõnyeggel borított réten vezet utunk egészen a kilátó alattig. Innen némi kaptatóval érjük el a kilátót. Némi panoráma fényképezés (szerencsére nem durva szélben) és nézelõdés után a Zöld + -on megyünk vissza, illetve tovább a bánkúti síházhoz. Itt némi desszertezés és sztorizgatás után indulunk el haza.Videó a túráról:

HD videó, indítás után a lejátszó jobb alsó sarkában kapcsold át teljes képernyõre és nagyobb felbontásra:

Képek a túráról: