2019.03.29. Börzsöny

Tavaszi túra a Börzsönyben - Nagybörzsöny - Nagyírtás - Nagy-Koppány - Kis-Koppány - Gömbölyû-kõ - Nagybörzsöny útvonalon

Megtett út: ~16,5km; ~ +/-400m szint

Bejárt útvonal letölthatõ Tracklogja

Nehézségi szint: nem nehéz

Napló:

Tavaszira csúszott téli túra, akarom mondani addig tolódott a hótalpazás, hogy a végén a már februárban beharangozott március 29-i túrára apadt a hótalpazás. Az útvonal adott volt, mert tavaly õsszel Nagyírtáspusztáról vonattal jöttem le a tervezett Sárga + helyett, így ezt mindenképp végig szerettem volna járni. 8:00-ra volt megbeszélve a találkozó a nagybörzsönyi kisvasút parkolójába. Pár kolléga pár percet késett, de ez még nem befolyásolta a délutáni határidõs programot. 8:30 körül végül el is indultunk felfelé a Sárga + jelzésen. Indulást követõen hirtelen szintemelkedéssel indítunk, mely szerencsére nem olyan vészes, de a reggeli hidegben felvett kabátok gyorsan lekerülnek. Elérve a Magaslat (490m) tetõpontját, kis pihit követõen már csak kényelmes séta következett Nagyírtáspuszta vasúti megállóig. Igaz még nincs dél, de leülünk enni pár falatot, illetve a vasút kapcsán megvitatunk pár szakmai kérdést is az infrastruktúrát illetõen.
Nagyírtásról a Kék + jelzésen indulunk tovább. némi szintemelkedés után a Nagy-gyertyánostól már csak alig emelkedik, illetve szintben kell csak sétálni. Felérve a Nagy-Koppányra ismét rövid pihenõ nézelõdéssel és "csúcs-pilótával". Csodálatos panorámában gyönyörködhetünk Dunával, illetve télbõl ébredezõ erdõvel. Innen a Koppány-nyereg felé megyünk tovább. Koppány-nyereg után a Piros jelzésen folytatjuk utunkat. Az utolsó kaptató a Kis-Koppányra visz fel minket, utána már szinte csak lefelé kell menni. A Bánya-patak sajnos nem igazán "mûködött" köszönhetõen talán az elmúlt hetek csapadékszegény idõjárásának. Az utunk a Halas-tó mellett vezet, de amíg elhaladtunk, nem igazán tépték a halak a "cájgot", pedig volt belógatva jó pár bot. Leérve a faluba tankolás a nyomós kútnál, illetve Verus lábmosás. Józsi javaslatára levágunk, ugyan nem sok utat spóroltunk meg, de megcsodálhattuk a faluszélen illegálisan lepakolt szemét egy részét.
Végül 15:20-ra, a tervezett idõpontra vissza is értünk a parkolóba. "Sarolta egy hõs"




Videó a túráról:

HD videó, indítás után a lejátszó jobb alsó sarkában kapcsold át teljes képernyõre és nagyobb felbontásra:

Képek a túráról: