2017.06.23. Királyrét - szentjánosbogár nézõ séta

Résztvevõk: Fanni, Évi és én

Megtett út: ~3km : )

Nehézségi szint: Nem nehéz, gyerekeseknek nyugodtan ajánlom

Napló:

Ismét egy program, ami igazából túrának sem nevezhetõ, de amiért mégis felkerült ide, hogy családi kikapcsolódásnak ezt is nagyon tudom ajánlani, igaz ez csak korlátozott ideig látogatható. Amennyiben gyerekkel érkezel, akkor érdemes a gyereknek külön egy zseblámpát bekészíteni a zsákba. Némi késéssel tarkított indulás után 19:55-re már Királyréten is vagyunk. Gyülekezõ a kisvasút végállomásán. 400Ft/felnõtt 200Ft/gyermek árban van lehetõség a Királyréti Erdei iskola és látogatóközpont vezetett sétáján részt venni. Mint megtudjuk ez az elsõ és utolsó ilyen séta. Lehetõség lett volna Kismarosról vonattal feljönni, de ezt mi most kihagytuk. A csoport egyre csak gyülekezik, majd befut a vonat is, ekkor lesz ám csak igazán tömeg. 20:30 körül el is indulunk a közeli tó irányába, mert a vonat miatt 22:30-ra vissza kell érni, illetve a szentjánosbogarak sem világítanak egész éjszaka. útközben sok hasznos információt megtudhatunk ezekrõl a kis rovarokról. Csak pár gondolatot írnék le, és remélem nem jegyeztem meg tévesen:
- Közepes méretû (5 - 10 mm)
- kifejlett példányoknak nincs szájszervük
- lárváik ragadozók; csigákat, apró rovarlárvákat fogyasztanak
- A hímek repülve keresik meg a fûben, avarban rejtõzõ nõstényeket. Egymásra találásukat a fénykibocsátásuk (biolumineszcencia) segíti
- Nemcsak a kifejlett példányok, hanem a lárvák is bocsájtanak ki fényt
- A szentjánosbogarak násza este 9 és 10 óra között zajlik

A tömeg nagy, a villódzó lámpák fényénél fényképezni felejtõs. Egyszer azért leszakadunk a tömegrõl, hátha tudok lõni pár képet. Széles látószöggel kezdek, de hamar rájövök, hogy a fényerõ oltárán be kell áldoznom a látószöget, és fix 50/1,8-al próbálkozok. A rovarok kijátszanak, mindig ott világítanak ahova nem néz az objektív. Fanni unszolására nem szakadunk le nagyon. Beérve a csoportot, utolsókból lesznek az elsõk. évi sas fülének köszönhetõen barna varangyot is láthatunk, sõt visszaérve az útra Fanni is talál egy jókora példányt.

Képek a túráról: