2016.08.24. Szlovák paradicsom - Piecky-völgy

Résztvevõk: Barna, Ádám és én

Megtett út: ~13,1km; ~800m (+/-400m) szint

Miután Barnát felriasztottam téli álmából 10 nappal indulás elõtt egy biztató idõjárás elõrejelzéssel, már csak egymást kellett meggyõzni, hogy mi legyen a célpont. Végül egy Szlovák paradicsom és egy Magas Tátra célpont mellett döntöttünk. 6:30: Barna és Ádám pontosan a megbeszélt idõpontban megérkeznek hozzánk. Bedobom a cuccom és már indulunk is. Menet közben dumálás, téma Barni, nyaralás, Fanni, Ádám ... Rég találkoztunk, 9.30-ra értünk a pilai parkolóba, parkolás + parkbelépõ 6,5 EUR. Rövid pakolás után a sárga jelzésen indultunk el felfelé. A patak bõvizû köszönhetõen a két nappal ezelõtti nagy esõzésnek. Olyannyira bõ a vízhozam, hogy sokszor a patakban kell gázolni, voltak családok, akik ezt cuppogó sportcipõben, vagy mezítláb próbálták kivitelezni (nem hiszem, hogy komfortos érzéssel). A völgy végig hangulatos, két létrás résszel, a létrák után fa pallókkal. A második létránál beépített zuhanyzóval, köszönhetõen a nagy vízhozamnak, kapunk is belõle rendesen. Felérve a szurdokvölgy felsõ részébe (a mi régi térképünkön még nem jelölt) Zöld jelzésen kaptatunk felfelé egy kicsit, majd rövid séta után felértünk a Glac - Malá pol'ana-hoz. Rövid kajaszünet után a kák majd piros jelzésen indulunk el visszafelé. Hosszú szakaszon szinte csak szintben megyünk, az utolsó szakaszon van erõs szintcsökkenés. 15:20-ra érünk vissza az autóhoz, irány Stara Lesna. Kemping helyett egy alig drágább, de szolid szállás > köszönhetõen Barna indulás elõtti foglalásának. Kaja után Barnával elgurulunk megnézni a reggeli startpontot, illetve utána Tátra-Lomnicon fényképezünk, Potravini. Annyira elkap minket a nosztalgia, hogy átugrunk Star Smokovecre is, pár fotó erejéig + megnézzük számos 90-végi túránk "alaptáborát" a hajdan volt Junior hotelt.

2016.08.25. Magas Tátra - Fehér-tavi csúcs

Megtett út: ~24,8km; ~2900m (+1500 / -1400m) szint

4:30 kelés, rövid készülõdés után 5:20-as indulás után 5:35-re értünk a parkolóba, ahol már az õr ránk is mozdul, hogy kicsengessük a 6EUR díjat. Tíz percnyi pakolás után a sárga jelzésen indulunk el felfelé.

Fotótéma hamarosan akad is a reggeli elsõ Napsugarakban fürdõzõ Lomnic és a páratengerben úszó poprádi-medence. 7:20 körül reggelizünk, Ádám "pezsgõt" bont szétlocsolva a mai napra szánt folyadékának nagy részét, majd 8:40 re érünk a Zöld-tavi menedékházhoz. Pár fotó és nézelõdés után 9:05 irány a Fehér-tavi csúcs. A ház után erõteljes szintemelkedés, majd a két tónál lankásabb, és utána ismét kaptató végén rövid láncos szakasszal. Felérve kellemes gerinctúra egészen a csúcsig. A 2 órás szintidõt tartva 11-re értünk fel, de csak egy apácát elõztünk meg. Fent fotózás, elmélkedés a múltról (éppen 20 éve jártunk ezen a csúcson pár 96'-os kép itt található, a napló elérhetõ a fõmenübõl) + kaja. Délre kezd befelhõsödni , elindulunk le. Ádám hozza a formáját, leszalad, mi kényelmes tempóban jövünk le élvezve a gerinctúrát, oly annyira, hogy 100m-nyi ráhúzás után ocsúdunk fel, hogy túljöttünk a láncos részen. Vissza és le. Lefelé is tartjuk a térképen jelzett szintidõt. Leérve a házhoz, tömeg, a ház elõtt kígyózik a sor vége . Pihi a placcon, Barna közben kajál, míg én azon agyalok, hogy vissza a Bélai-Tátrán keresztül Zdiarba kellene menni. Infógyûjtés (köszi kollégák), de Barna továbbra is csak a Koprova-hágóig hajlandó tervezni. Ádám lefelé veszi az irányt, mi Barnával a piros jelzésen a hágót célozzuk meg. út közben málna-, és szederteszt, Barna vizet tankol egy forrásnál. A Vel'ké Biele pleso-nál pár kép, Barna morog, hogy nem meditálhat a tónál (pedig nem siettetem) infóváltás egy magyar túratárssal és irány a hágó. Felérve fotózás, nézelõdés. Szerencsére utólér minket a turista kollégga és a Javorinás javaslatával - némi gyõzködés árán - Barna is hajlik az újratervezésre. Nem is tétovázunk sokáig, irány le a kák jelzésen. A Zadné Med'odoly - völgy valóban nagyon szép, kár lett volna kihagyni. 19:10-re értünk le a javorinai buszmegállóba. Irány a potravini némi folyadékért. Citromos sört szürcsölünk Zlaty Bazant verzióban. A busz pontos, Barna tolja el picit a jegyvásárlást, de utána pontosít a sofõrnél. 20:50 körül érünk vissza az autóhoz (Ádámnak volt ideje meditálni).

Videó a túráról:

HD videó, indítás után a lejátszó jobb alsó sarkában kapcsold át teljes képernyõre és nagyobb felbontásra:

Képek a túráról: