Magas Tátra 1997. 10. 06 - 10.10.


Söne gondolunk rád túra...

A túra leírása:
Résztvevõk: Sinka Tibor, Paróczai Barnabás.
Képek a túráról: Fõoldal / Galéria / Képek menüpont alatt.
Útvonalak: Lysá Polana - Przedni Staw Polski - Zawrat - Svinica - Zawrat - Zmarzla Przelecz - Kozi Wierch
- Przedni Staw Polski - Lysá Polana
Figyelem! A leírás helyenként a nyugalmat megzavaró szövegrészeket tartalmazhat, néhol esetleg érthetetlen (A naplót a túra alatt írtuk. Egy-két esemény késõbbi felelevenítésére, ezért használunk sok helyen csak címszavakat, vagy rövidítéseket)

1997.10.06.
A poén kedvéért most este 16:30-kor indulunk, Ági zokog… Sene és Én egy köcsög telefonos faszi kupéjába ülünk, aki Kecskeméttõl Abonyig folyamatosan telefonál. Idegesítõ a fontoskodása. Másik kupé… Közben jegykezelés. Sene „Jó így, vagy elõvegyem…?” Nõ volt a jegykezelõ. Nagyra nyitotta szemeit. Hatvan: Q..va büdös van! 21:10-re érünk Miskolcra > irány az információ. Tuti csatlakozások. Elmegyünk a 3-4 „kolaj” peronjára kajálni. Az állomáson mindenfelé „jókomikkal” találkozunk. Elmegyünk némi információt beszerezni az elkövetkezõ napok idõjárásáról (telefon - az állomás elõtti fülkébõl az OMSZ-ot hívom fel, egy ügyeletben lévõ férfi veszi fel) 6 egységért (kártyás telefon) kimerítõ elõjelzést kapunk. Lényeg: FRONTÁLZÓNA. Közben türelmetlen „kövi” gyerek „barbi” barátnõjével: „Mesét hallgattok, vagy telefonáltok?” (nem is tudták milyen fontos infót hallgatunk a telefonon). Leülünk egy padra: unalom. 23:32: Crakovián durmolunk, a határnál riadunk fel. Tovább alszunk Kosice-ig. Vizet keresünk, marad a Bonaqua-m. Felszállunk a vonatra /a.m. 2:10-kor már betolták/. Folytatjuk a durmolást a fûtött kocsiban. 4:06-kor indul. 5:00-ig nyugi, utána gombamód szaporodnak az utasok.
1997.10.07.
6:30 Poprád. A havas csúcsok, és a felkelõ nap visszaverõdõ sugarai csodaszép látványt nyújt. Kb. 10-12°C körüli hõmérséklet, és a párát lassan elszívja a Nap. Busszal akarunk menni, de nem jön össze. Villamos > Ótátrafüred > Tátralomnic. Bolt: kenyér, szénhidrátok, Pepsi. Busz 9:23-kor jön. 10:15 Lysa Polana, határ. Közben angolokkal találkozunk. Kedvesek. A parkolóig 3 Zlotyi a busz, a belépõ 1 Zlotyi. Egyszer ennyi, egyszer annyi. Morskie Okora akarunk menni, de a lovas kocsira egy jegy 50 Zlotyi: „Go by walk”. 2:45perc egy rövid megállással. Gyönyörû idõ 15-17°C, fátyolfelhõzet, 50km/h-s szél. Csodálkozom a lovasfogaton. 13:30-ra a Przedni Staw Polski-menedékházban. Almazabálás, majd bent kártyázunk. Senét szo..tom. A lengyel fiatalok bámulnak. 15:27: ülünk, és várjuk, hogy szobát lehessen foglalni. 17:00-tól lehet. „Kövi” túristák érkeznek tuti termoszba készített teával. Szállásfoglalás. 16:50-kor nyit a Recepcia. Tuti, csak 35Zlotyek 2fõ/2éj. Csak a cuccok nincsenek biztonságban. Szerencsére van egy lengyel házaspár, akik tudnak angolul. Hosszas magyarázkodás után derül ki, hogy csak egy éjszakát fizettünk ki. Végre kajakészítés, az idõ tuti felhõs. Kajálás elõtt „forró vizes” fürdõ. Még szerencse, hogy a p..iszemrõl nem égette le a szõrt. Kajálás. Lengyel barátunk friss turista információkkal szolgál angol nyelven. Barna épp most ment el: meglátogatja a „nagy Karkun vermét” :) csak el ne kapja a lyukból valami szörnyeteg. 19:55: borult idõ, erõs szél. Elkeseredetten kezdjük meg a pihenést. Holnap minden kiderül.
1997.10.08.
5:00 kelünk. Nem merünk kimenni, úgyis sz..r az idõ. Kimegyek. Már megint jól átvert minket a Tátra különleges idõjárása: tuti idõ, nem látszik a lehelet, 13-15°C. Látszanak a csillagok, és végig a hegyvonulat. „GO!” Sene örömében „eregetésbe” kezd. Ilyen idõt vártunk már több mint két hónapja. 5:40-kor indulunk el a Zawratra. Térlátásunk kicsi, mivel még a „Sötét erõk” uralkodnak. /Botladozunk/,/hol a Hold?/ 6:30: Napkelte lenne, ha el nem takarnák a felhõk. 7:00 után fényképezek: hátha sikerül. Frontálzóna /csillagromboló-flotta/ az Uralkodó parancsára a hegycsúcsok mögött /de feltûnõen/ várakozik. Kaja valahol félúton a K jelzésen. 8:45 körül érünk a hágóra > Svinica kb. 1h . Vas-kapcsok, és láncok amerre csak a szem ellát. Svinica, 2301m: tuti idõ, és tuti látás. Csak egy-két „romboló” tûnt el. Keksz + RedBull /Barnánál Milk/. Néhány információ a lengyel hegymászó csávótól, akit Barna mogyoróval kínál, és középfokú angol tudásával mondja, hogy Hungri /tréfa/ Elköszönünk > Zawrat-hágó útleírás ugyanaz /csak visszafelé kell olvasni/ Irány a Kis-Zerge-torony > Délrõl kerüljük. I-es erõsségû út. Vaskapcsok, láncok, létra /lásd fényképek/ É-D-rõl meredeken letörõ falak. Tuti idõ, kissé szeles. S jelzést keresztezzük. A hó egy kicsit sz..atós. Tovább fel a gerincre. Az út II-es erõsségû, lánc nélkül nem menne. Út közben Barnában egyszer megáll az ütõ. Pár másodperc kontroll zárlat után nagy áramerõsségû /500A/ impulzussal újraindítja pészmékerét, és mehetünk tovább. A hely: /halálgerinc/ 50cm széles, és jobbra semmi, balra semmi /természetesen a közepén jön rá, hogy nem is kapaszkodik: na ekkor fagyott le egy kicsit/. Barna további mászás közben a Zerge-hegy /Kozi Wierch/ alatt tuti képet készít rólam /biztos, hogy benne vagyok tetõtõl talpig, mivel alig látszom olyan távolról, de azért rendes volt Tõle/. Zerge-hegy csúcsán Magyarokkal találkozunk /a Nõ térd szinten sorstársam /Kövik és Pestiek, de rendesek nagyon/. Fényképezkedés > nagy zabálás, menü: kenyér, konzervek, alma és víz. Folytatjuk utunkat a P jelzésen. „Power” szint leesik, amit idõben felmérünk. Közben esõ– havas esõ szitál > visszafordulunk. A térképen fekete pontsorral jelölt úton megyünk le. „Power alacsony”, a Nap szi..at minket /hol felöltözünk, de a következõ pillanatban már vetkõzhetünk, mert a Nap kisütött/ Felfedezzük a Ladova-csúcsot Északról. Fénykép. Indulástól számítva 2h alatt M.h. /de nem a Magyar Honvédség/. Van szobatársunk. Fürdés, kaja. Döglés 19h, felhõs idõ.
1997.10.09.
Kelés 6:40-kor. Barna: tájékozódás > kissé borús, szeles, 15°C. Sene menni akar, Én meg fel. 8h-kor kaja, indulás föl. Viharos Nyugati szél. Sene lehangol. Felvilágosít a szigorú tényekrõl. Elmegy a kedvem. Megyünk fel. 30 percet megyünk még, amikor a „csillagromboló flotta” támadásba kezd. Elkezd esni + q..va erõs széllökések. Teljesen beborul. Megállítom Senét, hogy forduljunk vissza. Nem akar. Visszafordul, csak dumálni kell… Visszafelé elköszönünk a Dokitól /hálótárs, 70 éves/. Összepakolunk, 10:45-kor indulunk le a menedékházból. Szitáló esõ, viharos szél. Gránátok felhõben /lásd kép/. Felfelé diákok tömege. Kavarás a határnál 13:30 útleveleinket elveszik. 3-4 szer ellenõrzik a körözöttek listáját, majd elviszik az irodába ?? /5 napja nem borotválkoztam – a szerzõ/. Nagy nehezen visszakapjuk. 14:20-kor indul a busz, addig pihi. Szlovák „business man” felajánlja, hogy 40SK/fõ-ért elvisz minket Poprádig. Õrült száguldás lefelé. 120km/h-nál hátrafelé magyaráz /a bal oldali sávban megyünk/ Út közben a motorháztetõ is felnyílik, illetve a Sene melletti ajtó is ki akar nyílni. Tuti 40perc Lysa Polana – Poprád. Azonnal vonatra szállunk, és most itt dekkolunk Kassán. 18:31-kor indul a vonat tovább. 20:40-re vagyunk Miskolcon. Nem hiszem el…Az út csak két óra. Az állomáson ott ülünk, ahol az Ágival nyáron. Az újságos „Hetedik” szót ismételgeti. Idegesítõ. 18:35-kor el is indul a vonat határ, 20:45-re vagyunk Miskolcon. Barna éhes. Éjjel-nappalit keresünk az állomás körül. Egy rendõrtõl szerzünk infót. Deszantos egy hely így este /mindenfelé egymást öldöklõ„kissebség”/. Az É-N-i bezárt, így marad a hamburger 2x2, amit egy „diszkó-babától” kapunk mogorva udvariatlanság kíséretében. 23:05 irány Füzesabony. 24:00-re érünk oda. Ez is elég sittes egy hely. 2:10-ig alszunk /szenvedünk/ a padon. Felszállunk a vonatra > szunya Pestig. Ez is munkába járó vonat, mint odafele Kassáról. 5:10 Keleti pu. > 6:00 Nyugati pu. A vonat 6:25-kor indul. Szunya Ceglédig.
Az idõ tökéletes, ezért du. 16:30-kor indulunk vissza. Valószínû :) …

Vissza a fõoldalra