2016.10.12 Hohe Wand

Résztvevõk: Barna és én
Megtett út: ~5,7km; ~1400m (+/-700m) szint

Amikor megmásztuk a Säulecket, már hazafele felmerült a Scharek megmászása. Azóta minden évben felmerült, de az idei õszre úgy gondoltuk, hogy itt az idõ, ne halogassuk tovább. Elméletben minden részletet kidolgoztunk, csak az idõjárással nem számoltunk. Barna kivett két hét szabit, ez alatt csak lesz pár nap jó idõ. Ezzel szemben olyan kedvezõtlen fordulatot vett az idõjárás, hogy a nagy mennyiségû hó és a folyamatos csapadék miatt elõször csak az indulási idõpontot tologattuk. A végén már Barna fél Európában célpontokat keresett a Magas Tátrától az ötztali Alpok-ig de szinte mindenhol napról napra kedvezõtlenül változott az elõrejelzés. Végül szerdai indulással a Bécs környéki Hohe Wand sziklái mellett döntöttünk kezdésnek.

2016.10.12. Hohe Wand, Hansel-steig/A-B/, Frauenluckensteig/A-B/:
A megbeszélt 5:00-ra fut be Barna. Bedobom a cuccom és már indulunk is. út közben a szokásos témák, kiegészülve a Barniról készült videókkal. Az esõ végig esik. A határnál szerencsére nem kellett várakozni. 9-re értünk az elsõ start pontra, esõ szerencsére elállt. 9:20-kor irány a Hansel-steig. Jó kis kaptató a beszállási pontig, neki is kell vetkõzni. Az A-B szintre sorolt rész nem bonyolult, könnyen teljesíthetõ. Kellemes a panoráma és a Nap is néha-néha kisütött. Nincs tolongás, azaz nem találkoztunk turistával. Felérve a mûúthoz, a Herrgottschnitzer ház felé indulunk a piros jelzésen, majd le a kéken, vissza a kiindulási ponthoz. Ebéd az autóban. Utána irány a Sky Walk alatti parkoló. Letérve a parkoló irányába, feltételezhetõen a holt szezonnak, nem szednek belépõt. Innen a zöld jelzésen indulunk el felfelé. Cél Frauenluckensteig. Ez sem bonyolult, rövid kapaszkodó után egy barlangi létra mindössze. Innen azért felmegyünk a Sky Walkig. Fotózás után irány le a Völlerin, ami A-s besorolású, de itt igazából annyira nem indokolt a biztosítás. Térdem már annyira nem szereti a lejövetelt, amit 40 perc alatt sikerül teljesíteni. Irány Sopron, Luca apartman ház, ahol sátor helyett fullos kényelemben verhetjük a netet kaja után.

2016.10.13. Medve-szurdok + Franz-Scheikl-Klettersteig/B-C/+ Hochlantsch 1720 m

Megtett út: ~17,5km; ~2800m (+/- 1400m) szint

05:00 kelés. 5:50-kor indulunk, beállunk mi is a Sógorokhoz tartó lakodalmas menetre emlékeztetõ sorba. 7:45-re érkezünk a Medve-szurdok elõtti parkolóba. Sehol egy autó, de Barna a szurdoktól legtávolabbi parkolóban áll meg. Rövid kaja után 8 körül indulunk el. Fél óra alatt érünk fel a fizetõ kapuhoz, elõtte 100m-rel még szembe jött a néni autóval, de visszasétált, hogy tudjunk fizetni. Megkezdõdhet a létrázás, meg a fényképezés. Telik is az idõ rendesen. Szerencsére csak pár létra van lefagyva. Kiérve a szurdokból kecske fényképezés, majd irány tovább. A Steirischer Jockl (Gasthaus) 1358m házig meg sem állunk, viszont itt pazar panorámában ebédelünk. Kaja után lefele létrázás kõvetkezik a kis kápolna irányába, itt már csúsztak rendesen a havas-jeges létrafokok. Leérve a létrák aljára, még kb. 50m szint ereszkedés után értük el a keresztezõ erdészeti utat. Irány jobbra, kb 1km után érjük el a klettersteighez felvezetõ utat. Megkezdõdik a kapaszkodás a csúszós sziklákon és gyökereken. A kis házikó után elérjük a beszállási pontot. Az út nagyon kellemesen kapaszkodik felfelé, melyet a hó miatti csúszkálás tesz néhol izgalmassá. Felérve a naplóhoz, beírás + szembesülünk vele, hogy a gerinc messze van még + még havasabb minden. Végül ez is elég gyorsan ment, egyedül az utolsó szakaszon választjuk az egyszerûbb variánst. Kiérve a biztosított részbõl, még jó kis csúszós sziklákon kapatunk fel a gerincre + a fenyõágakról az összes hó a nyakamban landolt. Elérve a turista jelzést, már csak pár méter a Hochlantsch /1720 m/ csúcsot. Felérve egy baráti társaságba futunk, meg erõs szélbe, így nem töltünk el sok idõt, fõleg, hogy eléggé elkenõdik az idõjárás, így nincs mit nézelõdni, vagy fotózni, teljesen beállt az idõ. Minden irányban köd és pára. Lefelé megkezdõdik a sárdagasztás az olvadásnak köszönhetõen. Egész jól haladunk le. A Hans-Kerl-Hütte-nél ülünk le vacsizni, közben nagyon határozottan sötétedik. 18:25-kor indulunk le, egyetlen bibi, hogy Barna tuti fejlámpáját a kocsiban hagyta. 19-kor ránk is sötétedik, de egy lámpával is elvagyunk egy kis telefonos segítséggel. A vége felé a térdem már kezd reklamálni. 20:00-ra érünk le a kocsihoz, ahol Barna tart egy rövid bemutatót a szuper Black Diamond Storm lámpával. Ez után irány Sopron. Én 23:30 kor fekszek le, Barna még molyol éjfélig.

2016.10.14. Schneeberg – Klosterwappen 2076m

Megtett út: ~7,2km; ~700m (+/- 350m) szint

05:15 kelés. Pakolás után 6:30-kor indulás. Most nincs lakodalmas menet a határátkelõ elõtt, illetve egyszeri újratervezés mellett is 8.00-ra a puchbergi parkolóba érkezünk. Pénztárnyitás 8:20-kor, 36Eur/fõ ellenében fogasozhatunk. Indulás elõtt kajálás és ajándékvásárlás. 9:40-re ér fel a vonat. Elsõre még levesszük a polár kabátot, de nem kell pár perc a metszõ hideg szélben, hogy visszavegyük. Felfelé a Klostervappent vesszük célba, az út jól követhetõ oszlopsorral van jelölve, a 20-40cm-es hóban van pár nyom is. A csúcs alatt 100m-el viharos erejû szél nehezíti a mozgást. Sokszor a botokat az oldalszél ellentartására kell használni. 12 órára érünk fel, a szél majdnem letol minket + 80-100km/h-sebességû zúzmarasörét bombáz minket (az épületrõl bontja, köszönhetõen az olvadásnak). 15-20 perc fotózás és videózás a metszõ szélben majd irány a Fischer ház. Elérve a házat kaja az elõtérben. 13-kor indultunk el lefele sokszor térdig érõ hóban és küzdve a viharos széllel. Lejjebb megkezdõdik a bokáig érõ latyak taposása. 14:00-ra érünk vissza az állomásra, így van még 40 percünk indulásig. Leérve az állomásra pakolás majd Barna utána én nyomom a gázt a Peugeot-nak egészen hazáig. 21 órára érünk hozzánk. Otthon meleg almás sütivel vár a család, benyomunk belõle jó párat + Barnának is csomagolnak.

Videó a túráról:

HD videó, indítás után a lejátszó jobb alsó sarkában kapcsold át teljes képernyõre és nagyobb felbontásra:

Képek a túráról: