2021.07.06. Ohniste

Nyári túra az Alacsony-Tátrában - Maluzina Svidovo - Svidovsky-nyereg - Ohniste - Svidovsky-nyereg - Maluzina Svidovo útvonalon

Megtett út: ~16km; ~ +/-950m szint

Nehézségi szint: közepesen/nem nehéz

Napló:

Csak semmi halogatás. Végre lehet hivatalosan is lehet menni az oltottaknak, így gyorsan kinéztünk egy idõpontot és már indultunk is. Azaz majdnem. Még szerencse, hogy Barna résen volt, és utánajárt, hogy regisztrálni kell a kiutazáshoz (ez a határon volt érdekes). 5:00-s indulás után elsõ megálló a határnál, és természetesen kérik a regisztrációról szóló visszaigazolást. Villantjuk és már indulhatunk is. út közben van némi újra tervezés, mert kerülni szeretnénk a fizetõs útszakaszt, de a GPS ezt nem így gondolja, így pár perc többletidõ csúszik közbe.
Maluzina Svidovo bekötõútnál hagyjuk az autót. A bekötõ úton erõs teherautóforgalom mellett indulunk el felfelé a kõbánya irányába a Sárga jelzésen. A fiúk a bányában dolgoznak, sorompók nyitva, ezért nagy a teherforgalom. Elhagyva a bányát már nyugodtabbá válik a környék, és a patak csobogás is jobban tud érvényesülni. út szélén lábatlan gyíkba botlunk. Egész hosszan visz felfelé a mûút, majd erõs jobbkanyar után bevesszük magunkat az erdõbe a Svidovsky patak mellett. Kicsit feljebb napozó vipera lett a fotótéma. Az út folyamatosan emelkedik (nem is fázunk). A nyereg elõtti réten fotózás + dzsungeltúra állatitatóval. A nyereg után a Zöld jelzésen folytatjuk utunkat. Kellemes szamócaillat terjeng, és milyen finom lehet : ). Beérve a sziklás rész alá, megkezdõdik a kicsit komolyabb kaptató. Adja az ívet. A gerinc elérését követõen némi ereszkedés következik, majd egy impozáns rétet követõen (itt turistákkal is összefutunk) az elágazáshoz érünk, ahonnan már szinte egyenes út vezet a csúcsra, ami annyira nem is látványos csúcs, de szép panorámája van az Alacsony-Tátra fõ gerincére. Elõbb kaja (már éhesek voltunk), utána a fotózás. A csúcson ismét turistákkal futunk össze, akik a kõkaput keresik, de végül a nagy sietség helyett fõzésbe fognak. Na ezt mi is szívesen megnéznénk, de hát sajnos jelölt út nem vezet oda. A citromos sör kirobbanó formába hoz. Visszafelé nem túl izgalmas, ugyanazon az úton megyünk vissza, ahol feljöttünk. A Svidovsky-nyeregnél az esõbeállóban barna kajál, én kicsit pihengetek. Indulás elõtt beszélgetés a szlovák turistákkal. Lefelé gyorsan haladunk. Mire leérünk a bánya már bezár, sorompók is lezárva. Autónál gyors pakolás után indulás haza.


Videó a túráról:

HD videó, indítás után a lejátszó jobb alsó sarkában kapcsold át teljes képernyõre és nagyobb felbontásra:

Képek a túráról: